En god sömn är en förutsättning för ett gott liv. Vissa forskare menar att hur stressigt och jobbigt livet än ter sig, är det svårt att bli utbränd, eller psykiskt utmattad, om man sover ordentligt. Vår kropp har en fantastisk förmåga att reparera sig under natten, både fysiskt och mentalt. Om vi sover bra vill säga. Är det stressigt på jobbet blir det ännu viktigare att kroppen får en bra vila och man sover ordentligt.
Kanske känns det pinsamt och fånigt, men det enda sätt du kan få reda på vilken säng som passar dig, är att provligga den. Och med att provligga menas inte att lägga sig raklång på rygg ett par minuter med skorna prydligt placerade på skyddsplasten i fotändan. Lägg dig som du brukar när du går till sängs; hopkurad i fosterställning, i framstupa sidoläge eller på rygg med händerna under huvudet – bara du själv vet vilken sovställning just du föredrar, och hur rätt sängen ska kännas. Det brukar kännas bra om du upplever att du ligger i sängen, inte ovanpå. Ligg sedan i minst en halvtimme, blunda, och vänd dig då och då för att kontrollera att det går smidigt. Somnar du, tja, då kanske någon annan kund skrattar lite åt dig men vad gör det – du har antagligen hittat den perfekta sängen.
Olika skeden i livet kräver skilda typer av säng. Kvinnor som fött barn brukar exempelvis behöva lite mer stöd för höfterna för att ligga bekvämt, trötta ryggar blir piggare i en säng med anpassad avlastning – men inte en hårdare säng som man trodde förr. Även viktförändringar kan innebära att den gamla sängen inte är lika bekväm som förut. Kommer det ofta småbarn om natten kan det vara idé att ha en ”trippelsäng” tillfälligt så att alla kan sova bekvämt. Har du ändrat vanor så att du nu, till skillnad från förr, gärna sitter och läser i sängen, eller har fått problem med blodcirkulationen, kan det vara praktiskt med en ställbar säng där du kan höja och sänka huvud- och fotändan. Och till och med den bästa säng har blivit sliten efter 10 – 15 år och behöver bytas. Fjädrar förlorar sin spänst, skum- och tagelmadrasser blir hoppressade och mindre flexibla.
Bara för att man sover tillsammans i en dubbelsäng behöver det inte per automatik innebära att man ska ha likadana sängar. Det är snarare ett undantag att ett par föredrar exakt samma säng, om man inte är precis lika långa, lika tunga och brukar somna i exakt samma ställning. Vilken typ av säng och vilken fasthet som känns bra är helt individuellt, dessutom ändrar det sig med åren. Vill man ändå generalisera lite, kan man säga att ju tyngre du är, och ju äldre man blir, desto fastare säng brukar man föredra. Likaså brukar den som sover på magen oftast trivas bättre i en fastare säng än den som sover på rygg. Men det är långt ifrån en sanning för alla.
Det är vanligt att den ena partnern är mer varmblodig än den andre. Detta kan avhjälpas med olika typer av bäddmadrass, samt givetvis skilda täcken och kuddar, helst i naturmaterial.
När det gäller själva sängmodellen finns det tre typer att välja bland; ramsäng, kontinentalsäng eller ställbar säng. Vad du väljer är en smaksak, vill man vara trendig så blir det mer och mer populärt med den maffiga kontinentalsängen. Två sängar som står tillsammans bör givetvis vara lika höga, i alla fall om man ska ha en gemensam bäddmadrass. För symmetrins skull ser det också bättre ut om sängarna har samma bredd och är lika långa. Men, som sagt, välj säng och den madrass som du vill ha. I de flesta fall syns ju faktiskt inte så mycket av själva sängstommen och madrassen.
© 2024 Wasabedden
Tema av Anders Norén — Upp ↑